Svenska Ledargruppen återigen - Säkerhetsansvariga för Världscupen i Längdskidåkning 

”Värdskap i världsklass sammanfattar hela organisationens insatser under helgen!”

 

Den 26-27 januari gjorde världseliten i längdskidor upp i spåren i Ulricehamn. Precis som förra gången fick Svenska Ledargruppen förtroendet att ansvara för säkerheten, både i det förberedande arbetet och på plats under tävlingsdagarna. Efter evenemanget var Johan Lenjesson, Säkerhetsansvarig, mycket nöjd med tävlingarna.

”Det är häftigt med en enorm organisation som med så stort engagemang, vilja och positiv inställning gör hela evenemanget till en oerhörd succé, 45000 besökare på två dagar! ” Han är också nöjd med att ”all planering och förberedelser som gjorts föll väl ut. Även vår samverkan med kommunen, räddningstjänsten, polismyndigheten, sjukvården både före (planering) och under (ledningsstab) arrangemanget har fungerat väl.”

Eventet i Ulricehamn är enligt Johan unikt. ”Platsen, en arena som vi planerat och dimensionerat för en kapacitet på 40 000 besökare per dag, byggs endast för dessa två dagar, i en liten stad.  Alla besökare bussas in från stadens utkanter och ändå lyckas vi få bra publikflöden.”

Till vänster Johan Lenjesson, Säkerhetsansvarig, till höger Jens Öhmark. Med på plats från Svenska Ledargruppen fanns även Peter Dubrefjord.

Vad är då viktigt att tänka på vid evenemangssäkerhet? Johan menar att det är ”att fånga helheten med lagkrav samtidigt som man ska säkerhetsställa både frivilliga funktionärers arbete och den stora publikens upplevelse och säkerhet. Detta ligger ju i linje med vad vi på Svenska Ledargruppen står för: Arbetsmiljö- Säkerhet- Krisberedskap. Vi utvecklar en trygg miljö. Vi förebygger problem, stödjer i ett akut skede och minskar konsekvenserna efter en händelse samtidigt som det ska vara roligt och enkelt att skapa den.

Efter många timmars förberedelser och två intensiva tävlingsdagar fulla av intryck är det några saker som Johan minns allra starkast. ”Framförallt är det 800 funktionärers vilja och engagemang att skapa ett så bra evenemang som möjligt, den positiva inställning och leendet på allas läppar.” Sen tillägger han ”Och självklart publikjublet när de svenska åkarna kom in på stadion framför läktarna, det var öronbedövande!”

 

Stor publikfest på läktarna!


Läs mer om tävlingarna här.